NederlandsEnglish

Objet élevé

2014

Objet élevé is an installation in three parts that functions as a connection between two floors while also offering space to work, collect and store. Commissioned by Just Haastnoot, the project has been designed by Studio Mieke Meijer for his residence in Wassenaar.

Their collaboration started in 2013, when they met at the Salone del Mobile in Milan where Studio Mieke Meijer was showing her work as part of the Dutch Invertuals collective.

Objet élevé is strongly related to previous installations by Studio Mieke Meijer that were inspired on photographs by Bernd & Hilla Becher. The Bechers’ black and white photography is renowned for the systematic photo series of industrial buildings that closely resemble each other in function and design. Following her own interpretation, Studio Mieke Meijer reconstructs these buildings into functional installations.

The industrial character of Objet élevé stands in strong contrast to the elegant 1930’s residence and transforms a high-traffic area into a memorable residential room.

The construction, built from both standing and suspended parts, largely consists of open frames allowing the design’s transparent character to be maintained.

The use of the samba stairs principle made it possible to realise a steep staircase that is still comfortable to walk. 

Postal Address: Paalheuvel 17, 5641 NN Eindhoven | Workshop: The Yard, Zwaanstraat 1, Eindhoven | 06-11254354 | info@miekedingen.nl